Miért is jó a Warhammer40k?

A Warhammer40k mint a nevéből is sugallja, egy sci-fi terepasztali játék a zord 40. évezredben.
Ez a játék az abszolút szent grálja a GW-nek. Már a 8. kiadásnál jár a játékrendszer, ez köszönhető a végtelenségbe nyúló hadjáratoknak, amit még 1987-ben indítottak. Ugyanis ekkor látott napvilágot a “40K” és több mint 30 évvel később ismét fénykorát éli.

Gyűjtsük is össze az előnyöket.

Letisztult szabályok/megfelelő mélységgel: Nos, a 7. kiadásban még több mint száz oldalas szabálykönyv ismerete volt szükséges, hogy valaki játszhasson. Ez a jelenleg használatos 8. kiadásra kőkemény 8 darab oldalra csökkent, ami az alapszabályokat tartalmazza.
Persze ehhez még jönnek a különböző FAQ+Erráták/módosítások/kódexek, de ezek már csak a játék kiegyensúlyozottságot vélik segíteni vagy a sereged egyedülálló képességeid leírása.
(De ha magát az alapszabályokat nettó oldalszámban mérjük az tényleg csupán 8 oldal.)

A legjobban támogatott GW produktum. Mint ahogy azt fent is írtuk, ez az abszolút zászlóshajója a vállalatnak ezért ez a játék rendszer kapja a legnagyobb figyelmet. Ez azt jelenti, hogy ez a játék kapja a legtöbb megjelenést legyen szó bármiről ami a játékot érinti pl. új kiegészítők, könyvek, társasjátékok, egyedi dobókockák, egyedi figurák, collectors edition codexek…stb,stb.

Ezt a GW terméket ismerik a legtöbben: Pontosan ezen okból kifolyólag mindenkinek van vagy volt már egyszer 40k serege akit 1 kicsit is foglalkoztat ez a játék műfaj. Pontosan ezért van az is, hogy ehhez a terepasztalos játékhoz a legkönnyebb partnert találni szinte bárhol a világon.

A Háttértörténet: Gigantikus méretű! Ha minden nap 40k történeteket olvasnál megállás nélkül, akkor is találnál valamit, amiről többet szeretnél tudni. Annyi fajta féle különböző faj/sereg játszható, hogy szinte biztosan talál magának mindenki valamit, ami teljesen lenyűgözi. Fantasztikus írások jelennek meg napjainkban könyvek formájában, kifejezetten precíz leírások és lélegzetelállító illusztrációk készülnek szinte mindenhez ami ehhez a franchise-hoz tartozik.

Végtelen újra játszhatóság: Mivel itt óriási seregek csapnak össze a terepasztalon ezért nincs két ugyanolyan csata. A játék rendszeren belül is vannak játékrendszerek: hogy értsd a küldetések és azok variációja rendkívül változatossá teszik a küzdelmet, a végtelenségig tudod növelni a sereged pontértékét. Azoknak sem kell aggódni, akik egyszerűbb küldetéseket akarnak játszani ez tényleg egyén válogatja ki mit szeret.

Versenyek: Mostanság elég aktívan szerveznek kompetitív/fun/páros/csapatos 40k versenyeket. Szóval ezt a játékrendszert akár versenyszerűen is van lehetőséged űzni.

Alapvetően ez egy (face to face) 1 az 1 ellen játék. De van lehetőség rá, hogy 1v1v1 vagy 2v2 vagy akár “free for all” stílusban játszátok. Van lehetőséged “matched play” szabályok vagy narratív szabályokkal egyaránt játszani.

A további információk lehetnek egyaránt előnyök és hátrányok.


“Drágám, kell egy új szekrényt vennünk”:
3 játszható fő frakció van xenos/chaos/imperium, ezen belül több száz egység/alfaj/rendház elérhető. A végtelenségig növelhető(ek) a serege(i)d mérete!

Idő igény: Egy átlagos 40k csata 1-3 órát is igénybe vehet attól függően, hogy mennyire vagytok tapasztalt játékosok/mennyire bonyolult a sereg vagy épp milyen sok modellből álló sereggel játszol és a legfőbb szempont, hogy mekkora pontszámon játszotok. Az átlagos 40k meccsek 750-2000 pont környékén játszódnak, aztán vannak az apokalipszis kaliberű meccsek, amik 5000-15.000 pont között vannak.(igen ez akár 1 teljes délutánt is igénybe vehető elfoglaltság)
Node ne rohanjunk ennyire előre, először még össze is kellene raknod és a kemény-mag ki is festi a seregét. Ebben sok segítséget találsz a neten, hogy csináld gyorsan/hatékonyan. Illetve ez a másik szépsége ennek a hobbinak, mindig lesz mit barkácsolni/festeni/ragasztani… Egyszóval modellezni. Tehát amikor éppen nem csatázol, akkor építesz és ez fordítva is igaz.

Játékmechanika: Kockadobás/mérés mérőszalaggal/látom-nem látom (line of sight). Mivel konkrét terepasztalon játszol itt nincsenek kis négyzetek, minden lépésed/mérésed számítani fog. Néha tényleg csak az utolsó kardok suhintásán fog eldőlni 1-1 csata. Ez teszi epikussá az összes csatát. Viszont olykor-olykor megesik (főleg az elején), hogy olyan hibát vétesz, ami végzetes a csata kimenetelét tekintve. Minden egységnek külön adatlapja van, ezek fejben tartásában nagyszerű segítség lehet a Battlescribe nevezetű program = Ebben tudsz sereget írni gyorsan/a legtöbb szabály elérhető, mobilon és asztali PC-n egyaránt működik.

Lóvé: Nincs annyi pénz a világon, ami elég lenne, hogy “mindent össze gyűjtsd”. A Pokémonokkal ellentétben a 40k világa annyira grandiózus és magával ragadó, épp ezért érdemes 1 seregre koncentrálni (az elején) ami tényleg tetszik. Itt hozzátenném, kérdezz meg bátran olyanokat, akik értenek ehhez a műfajhoz, hogy segítsenek! Így nem követed el azt a hibát, hogy megveszel olyan dolgokat is, amiket aztán az életbe nem használsz. Ilyen kezdő szettekből most a GW elég sokfélét kiadott, azok között érdemes szétnézni. Ami kelleni fog még, a sereged könyve azaz Kódexe, kockák, mérőszalag, festék/ragasztó, a modellezéshez kellő eszközök (szike/sorjázó/csípőfogó). Bár ezek nem drágák, de annál inkább fogyó eszközök.

Én jövök/Te Jössz: Az egyik nagy rákfenéje a játéknak, hogy bizony itt nincs egységek közötti aktiváció. Egyszer az egyik sereg hajthat végre minden akciót, aztán a másik. Egyedül a közelharc és a psy fázis ahol van némi eltérés ehhez képest. Ez kispontban nem zavaró, de nagyobb csatáknál (2000+ pont) néha zavaró tud lenni, ha az ellenfeled nem elég pörgős

További előnyök: Abszolút egyedi seregek, mivel mindenki maga építi őket. Rengeteg időt bele tudsz feccölni. Játékosok közötti valós interakció pl.: Én dobok 2 sikeres támadást, de dobhatsz két páncél mentőt hogy megmenekülnek-e. Ezzel szemben sok játékban dobtam két hatost =oké akkor azok ott biztoson meghaltak. Nem csak játszani jó a WH40k-t de beszélgetni róla is egy abszolút kimeríthetetlen téma.

Mi a lényeg mi a célja a játéknak? A válasz erre nagyon bonyolult “egyszerre semmi és minden.” Vagy inkább úgy mondhatnánk, hogy olyan küldetés, amiben a játékosok közösen megegyeznek, mivel nincs adott térkép vagy egy tábla, mint egy társasjátéknál ezért kizárólag az emberek fantáziája/lehetőségei szabhatnak határt. Persze a nagy könyvben találsz pontos leírást 20 féle külön fajta küldetéshez, vagy játszhatsz akár a versenyek küldetései alapján is. De nagyon lebutítva a játék célja pofon egyszerű, szerezzünk több pontot, mint az ellenség serege.
Ez persze küldetésenként változik például: állj egy zászló mellé, ha 1 körig foglalod a zászlót és nem cincálják szét az arra portyázó démon hordák az egységed, akkor kapsz 1 pontot. Vagy szimplán csak verd le az ellenfél seregét “kill-point” aki több egységet tudott ölni az győz. A legtöbb játék maximum 5-7 körig tart. Nem kell pánikba esni, nem tart minden mészárlás 7 körig. (Van még Taktikai kártya/Open Play,Matched Play és Narratív játékrendszer is.)

Amennyiben szeretnéd kipróbálni a játékot, gyere el bármelyik kezdőnapra/gaming nightra vagy versenyre. Az itthoni közösség nagyon nyitott az új játékosok felé, segítőkészek és megértőek hiszen annak idején tudják jól ők is egyszer nekik is el kellett indulni valahol.

Írta: Ivánka Levente

Cikkek

Las Vegas Open – Figyelem, a pénztárca megint nincs biztonságban!!!

Mint azt a cím is sejteti, a Games Workshop háza tájékán megint készülnek valamire... Javában zajlik a a Las Vegas Open, ahol nem csak megmérettetnek a játékosok, hanem szokáshoz híven, egy ilyenRead More...

Plague Marines kicsomagoló videó

Nurgle papa áldása szálljon rátok kedves cikk olvasók! Szóval, megérkeztek a dagik és gondoltuk rögtönzünk egy gyors unboxing videót. Szóval, nézzétek, hallgassátok meg ilyenek 🙂 Legutóbbi bejegyzések Ősök hajnala élménybeszámoló 2019.03.27 Mollogság-boldogságRead More...

A kocka…vagyis kód, el van vetve.

Noshát... nem éppen világmegváltó, de remélhetőleg annál hasznosabb dolgot fogok most bemutatni nektek és remélhetőleg néhány nap/hét múlva a teljes pakkot közkézre bocsájtom 🙂 A keddi versenyünkön szembesültem vele, hogy a párokRead More...

Thousand Sons unboxing

Sziasztok! Nem régen csöppentem bele a Kill Team világába, ahol nem kellett sok, hogy beszerezzek egy újabb csapatot (nyilván hiányzott, mint üveges tótnak a hanyatesés...:) ) Ez a csapat pedig nem más,Read More...

Egy kis pletyka a fogadóban.

Helló November! Gyászol a pénztárca előre...hiszen a Games Workshop még október végén és a mai napon bejelentett jó pár újdonságot, amely bizony fájdalmas mennyiségű Jó Magyar Birodalmi váltóba fog kerülni, nade, ezértRead More...