Az utóbbi időben megfogalmazódott bennem egy cikksorozat, amivel segíthetnék az embereknek elindulni a kezdetektől.

„Hogyan kezdjek neki”, ”Kellene egy kezdő szett”, „Mik az alap eszközök figurafestéshez” stb.…

Szóval, hogyha a fenti mondatok közül magadra ismertél, akkor az elkövetkezendő cikkekben megpróbálok megválaszolni minden kérdést ezzel a hobbival kapcsolatban.

Ennek a sorozatnak az első cikke az ecsetekről fog szólni.

Az ecsetek olyanok ebben a hobbiban, mint a tollak. Mindenkinek megvan a saját kedvenc márkája/típusa. Ismerek olyan profit, aki a 100 forintos ecsettel is tud olyat festeni, hogy díjat nyer vele. Általánosságban elmondható hogy szinte minden nagyobb márkának megvannak a saját ecset szortimentjei.  Anyagában két részre osztjuk őket, a természetes állati szőrűre és a szintetikusra.

Itt is áll a korábbi állítás miszerint van, akinek az egyik van, akinek a másik áll jobban kézre.

Kezdéshez én 4 ecsetet javasolnék (későbbiekben természetesen felhalmozódik majd elég sok 🙂 ), amivel szépen le lehet fedni a folyamatokat:

Ecsetek:

0-ás az apró dolgokhoz:

A legkisebb részletek megfestéséhez ideális társ:ékszerek,szemek,arc,drágakövek stb…
A legvékonyabb ecset, amire szükséged lesz, ennél nem érdemes kisebb ecsetet venni, mert pillanatok alatt beleszárad a festék még mielőtt a figurához érnél.
Hogyha mégis sikerül, akkor festés helyett egyből „kidobja” magából a festéket. Ami gyakorlatban úgy néz ki, hogy szem helyett lesz egy nagy nedves pacád.

1-2(Gyártónként eltér a méret):

A személyes kedvenc all-in-one méretem. Páncéltól kezdve fegyvereken át szinte mindent meg lehet vele festeni. És hogyha elég jó a hegye és ha stabil a kezed akkor még a 0-s ecsetet is ki tudja váltani egy idő után.

5-6-ás Shade,Base,Undercoat,Drybrush:

Szintén egy többfunkciós ecset, amivel elég sok folyamatot el tudsz végezni.
Mivel minél nagyobb az ecset, annál több festéket tudsz felvenni vele, illetve annál tovább tudsz vele dolgozni, mert nem szárad ki olyan gyorsan.

Lapos nagyobb (8 vagy annál nagyobb akár):

Ez az ecset jól jön, hogyha nagyobb felületeket festesz például: tankok,egyéb járművek,szárnyak,tereptárgyak stb…

Nos, remélem sikerült egy picit segíteni az elindulásban, és a következő cikkek is tetszeni fognak.

Addig is heti 3-4 alkalommal találkozhatunk a streamemen: https://www.twitch.tv/harlequinn89 – Hogyha néznétek is nem csak olvasnátok erről a hobbiról. 🙂

Írta: Szervó Tibor