Örök probléma, hogy az ember miben tárolja, és főként, hogyan szállítsa a wargame-ekhez használt megszámlálhatatlan mennyiségű motyót. Itt most nem a figurákról lesz szó, hanem a sok apró, könnyen elvesző, szétszóródó kellékről, mint a kockák, vagy különféle token-ek. Szétnéztem hát a YouTube világában DIY ügyben, és az alábbi, kocka zsák készítését egyszerűen, érthetően bemutató tutorial-okat találtam:

Nagy lendülettel neki is estem, elővettem az asszony varrógépét, hogy összedobjam a sajátomat. Itt megjegyzem, hogy gyakorlatilag nulla varrási készség szükséges hozzá. Ha nekem sikerült, bárkinek fog, hiszen én kevés dolgot utálok jobban a varrásnál. A textil gyűrődik, nyúlik, tekeredik, és általában nem azt csinálja, amit az ember szeretne. A fa ebből a szempontból sokkal inkább felhasználóbarát. Kivéve a körfűrészt, ami meg nem… annyira. Szóval hajrá, DIY-ra fel!

A dolog két egyforma méretű zsák elkészítésével kezdődik. Én 10x7x4 cm méretet szerettem volna, így két 24×11 cm-es téglalapra volt szükségem. Ezt kimértem két különböző anyagra, majd kivágtam. A külső rész egy kimaradt IKEA-s függöny, a belső pedig (szerintem) szép Warhammer Underwords kék színű textil lett.

Ezután kettéhajt színnel befelé (!!!) és két oldalt összevarr. Fontos, hogy a belső zsák összevarrásakor kell hagyni egy kis lyukat az egyik oldalon a kifordításhoz.

Ekkor jött a sarkok zsákosítása, hogy később megálljon a saját lábán. Itt megjegyzem, hogy két zsák elkészítése után jöttem rá, hogy ezt a két videóban a látszat ellenére ugyanúgy csinálják. A különbség, hogy előbbiben először van levágva a sarok, később összevarrva, míg az utóbbiban előbb van varrás, utána a vágás. Mivel szerintem a varr-vág technika lényegesen egyszerűbbé teszi a szabásmintát (csak egy téglalap kell, a hornyok nem) a harmadik zsákot már így csináltam.

Következett a trükkös rész, a két zsákocska összevarrása. Gyakorlatilag annyi történik, hogy egymásba teszi az ember a két zsákot, és a szájuknál körbevarrja, majd kifordítja. Na de igen, hogy kell állnia a zsákoknak, hgy kifordítva minden úgy álljon, ahogy kell? Na nekem itt kellett bontanom, természetesen sikerült fordítva összevarrni őket… Na végül sikerült abszolválni ezt is, a lényeg: belső zsák belül, és a színük nézzen egymás felé.

Kifordítás után már egész zsák kinézete van a dolognak. Innen már nem volt sok hátra, kétszer körbevarr, hogy legyen egy csatorna a zsinóroknak, végül a zsinórok befűzése.

A végeredmény tagadhatatlanul zsák formájú tárgy lett, ami zsák módjára viselkedik, így nyugodt szívvel zsáknak is nevezhetjük. És olcsóbb (szerintem szebb is), mint amit a boltban vesz az ember. Ráadásul pont olyan méretű és színű, amilyet szeretnénk (vagy amilyen anyagot találtunk otthon), és elmondhatja az ember, hogy maga készítette. És belerámolhatjuk a tokeneinket, kockáinkat és még sok apróságot, amik ezután garantáltan nem fognak szétszóródni.

Írta: Höri